Dag voor de Latijnse liturgie

Op zaterdag 28 oktober is er in Den Haag de jaarlijkse Dag voor de Latijnse liturgie. Deze dag staat in het teken van de begrijpelijkheid van de liturgie. Is dat noodzakelijk of niet?


De dag begint met een volledig in het Latijn gezongen H. Mis in de St.-Jacobus de Meerderekerk in Den Haag. Daarin zal de plaatselijke schola cantorum de zang verzorgen van het feest van de apostelen Simon en Judas. Het programma wordt na de H. Mis voortgezet met een lunch en een voordracht.


De spreker tijdens het middaggedeelte zal zijn prof. dr. Herman de Dijn, emeritus-hoogleraar in de geschiedenis van de wijsbegeerte. Zijn voordracht is getiteld ‘Moet liturgie begrijpelijk zijn?’ Hij publiceerde verschillende boeken, onder meer enkele over Spinoza. Zijn jongste boek verscheen eerder dit jaar onder de titel Het rooms-katholicisme. Een ongelooflijke godsdienst.

De dag wordt, deo volente, afgesloten met een gezongen Latijnse vespers in de kerk. Het volledige programma van de ledendag is na te lezen in de convocatie.