TV-missen vanuit St. Jozefkerk in Helmond

Geplaatst op 22-01-2018  -  Categorie: Algemeen

h-jozefkerk-helmond-monument-513030-576pxDe uitzendingen van de Eucharistievieringen op tv, elke zondagmorgen om 10.30 uur bij de KRO-NCRV op NPO 2, komen uit alle delen van het land. Daarbij presenteert ieder bisdom zich zeven keer per jaar. In 2018 worden voor het bisdom ‘s-Hertogenbosch de opnamen gemaakt in de St. Jozefkerk te Helmond. In die kerk zingt het Sint Jozefkoor al ruim negentig jaar de gregoriaanse gezangen.

Eind jaren veertig, begin jaren vijftig was het koor al regelmatig voor de KRO-radio te horen met het ziekenlof, in 1964 zond KRO-radio de hoogmis uit en augustus 1973 was het koor bij een Eucharistieviering voor de eerste keer ook op tv te zien. In 2018 zingt het Sint Jozefkoor tijdens vijf van de zeven tv-missen in de St. Jozefkerk. “Dat strekt tot eer,” zo laat het koor weten, want op deze manier kan het “enkele keren haar dienende en zingende taak voor een groter publiek vervullen. De belangrijkste taak blijft natuurlijk wel de wekelijkse zondagsmis.”

“Dat de St. Jozefparochie het gregoriaans wel vertrouwd is, blijkt elke zondag weer uit de uitbundige deelname aan de volkszang,” aldus het koor. “In deze kerk zingt men werkelijk van harte mee. Daar gaat wel een geschiedenis aan vooraf. Net zoals de meeste koorleden het gregoriaans van kinds af aan moeiteloos leerden op de lagere school van Theo Driessen, zo leerden de parochianen het op hun beurt weer van de zangertjes die opgesteld naast iedere bank met een welluidende stem de mensen voorzongen. De zangertjes zwierven uit of voegden zich later bij het koor en de kerkgangers zijn tot op de dag van vandaag uitbundig blijven deelnemen aan de volkszang. De parochianen hebben een traditie hoog te houden.”

De eerste uitzending vanuit Helmond is op zondag 25 februari (tweede zondag van de Veertigdagentijd). Voorafgaande organiseert het koor op zaterdag 24 februari een meezingmiddag in de St. Jozefkerk. Om nog meer betrokkenheid van de eigen parochianen te bewerkstelligen en anderen te interesseren, wil het Sint Jozefkoor zoveel mogelijk mensen mobiliseren.
Op de meezingmiddag wordt het volkszanggedeelte van die zondag geoefend (Kyrie, Sanctus en Agnus Dei XVII, Credo I, Pater noster en alle antwoorden). Deelnemers krijgen alle muziek met vertaling uitgereikt. De nadruk zal komen te liggen op het gezamenlijk zo doorleefd mogelijk zingen en niet op het theoretisch benaderen van het gregoriaans en is gericht op de deelname aan de Eucharistie de volgende dag. Iedereen is welkom.

Aanmelding
“Dus heb je veel of weinig ervaring of heb je misschien nog geen voorkennis van het gregoriaans en zijn specifieke schrijfwijze, je wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de meezingmiddag (half twee tot half vier met een thee/koffiepauze). Nodig zo veel mogelijk familie, vrienden en kennissen uit. Deelname is uiteraard gratis. Wel graag even aanmelden via dnomlehrookfezojtnis.[antispam].@gmail.com,” zo meldt het koor.

 

Foto St. Jozefkerk: Rosemoon (via Wikimedia Commons)