Latijnse Mis bij gelegenheid van Stille Omgang

Geplaatst op 16-03-2017  -  Categorie: Algemeen

Stille OmgangDe Stille Omgang in Amsterdam wordt dit jaar gelopen in de nacht van zaterdag 18 maart 2017. Daaraan nemen zo’n 5.000 bedevaartgangers deel vanuit heel Nederland, zo verwacht de organisatie. Voor of na de Omgang wonen zij een van de Eucharistievieringen bij in een van de binnenstadskerken. In de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Keizersgracht (nr. 220) is die avond om 19.00 uur een volledig Latijnse Mis (novus ordo), met aansluitend Lof.

De Stille Omgang 2017 heeft als intentie: ‘Voor U in ootmoed, met U in geloof, in U in stilte’ (Dag Hammarskjöld). Dag Hammarskjöld (1905-1961), secretaris-generaal van de Verenigde Naties, kwam om het leven in Kongo bij een raadselachtig vliegtuigongeluk. In zijn appartement vond men zijn geestelijk dagboek ‘Merkstenen’ met deze intentie.

Over de Stille Omgang:
Amsterdam wordt ook wel eens ‘Mirakelstad’ genoemd. Deze kwalificatie ontleent Amsterdam aan het feit dat het een oude bedevaartsplaats is, waar al sinds de middeleeuwen een wonder of mirakel wordt geëerd. Deze verering leeft nog steeds en heeft sinds het einde van de 19de eeuw vooral gestalte gekregen via de jaarlijkse Stille Omgang, een religieus meditatieve omgang door het historische stadscentrum. Duizenden gelovigen uit het hele land nemen eraan deel. Zie voor meer informatie de website van de Stille Omgang.