Gregoriaans in de Goede Week

Geplaatst op 09-04-2019  -  Categorie: Algemeen

Gregoriaans Koor UtrechtReeds vele jaren brengt het Gregoriaans Koor Utrecht o.l.v. Anthony Zielhorst in de St. Catharinakathedraal te Utrecht (Lange Nieuwstraat 36) in de Goede Week de donkere metten en lauden van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag ten gehore, dit jaar op 17, 18 en 19 april. Ook op vele andere plaatsen klinkt in de Goede Week gregoriaanse muziek.

De website Gregoriaans Platform stelt: “Het gregoriaans van het Triduum Sacrum, de drie dagen vanaf de avondmis op Witte Donderdag tot en met de Vespers van de zondag van Pasen, vormt al eeuwen een hoogtepunt in het gregoriaanse repertoire. Een aantal schola’s heeft dan ook als traditie in die periode Metten, Lauden en Vespers te zingen.”

De site biedt een overzicht van de uitvoeringen (zoals bij de redactie bekend). Zo zingt de Schola Cantorum Amsterdam op woensdag 17 april de Donkere Metten van Witte Donderdag in de Nicolaasbasiliek te Amsterdam en klinkt in de Maria ter Zee kerk in Noordwijk op Goede Vrijdag onder meer het Stabat Mater.

Klik hier voor het overzicht op het Gregoriaans Platform